Gevitaliseerd water.

20 januari 2014

Radar over zin en onzin van gevitaliseerd water
Frank van Kleef: "Sterker gewas door Vitaliser"

Radar onderzoekt vitaal water: water dat door trillingen terug zou zijn gebracht in de oorspronkelijke structuur. Omdat het is ontdaan van schadelijke clustervorming, zou het gezonder zijn dan normaal water. Gaat het om de zoveelste hype of niet? De maandagavond 13 januari ging de uitzending hierover. Wetenschappers kunnen volgens Radar medische claims, gebruikt door onder andere AquaCell, niet bevestigen. Toch zijn er ook in de tuinbouw bijzonder positieve verhalen over gevitaliseerd water.


Frank van Kleef over de voordelen van gevitaliseerd. Rechtsboven de Vitaliser.

Radar ging op bezoek bij Frank van Kleef van Royal Pride. Hij teelt al bijna tien jaar met een  vitaliser van www.vitaaltelen.nl
en volgens hem resulteert dat in een sterker gewas. "Het stelt niet veel voor", wijst Van Kleef naar de Vitaliser. "In mijn ogen is het gewoon een holle buis." Door de verbreding en versmalling in het apparaat ontstaat een werveling in het water. Daardoor komt de oude molecuulstructuur van het water terug. Daardoor kan het water meer zuurstof aan zich binden. "Daardoor komt er meer zuurstof bij de wortel. Dat betekent een betere wortel, een betere opname van nutriënten en dat betekent een sterker gewas en minder vatbaar voor ziekten en plagen", legt van Kleef uit. "Je ziet hier een mooie pruik met lichte wortels met veel haarwortels", vervolgt hij in de kas. "Vroeger zag je regelmatig dat dat bruinachtig was en je het uit elkaar kon plukken omdat er rotte wortels bijzaten. Dat heb je nu heel veel minder tot helemaal niet."

Bewijs?
"Het bewijs heb ik nog niet gevonden", vindt Roelof Stuurman, waterdeskundige bij onderzoeksinstituut Deltares. "Het is de uitspraak van de teler, maar misschien is het dat jaar wel warmer, was er meer zonlicht, is hij andere zaken gaan verbeteren. Ik kan die relatie niet zien." Van Kleef reageert nuchter op de kritiek van Stuurman. "Ik vind het prima dat de wetenschap overal een verklaring voor zoekt. Maar als iets werkt, dan werkt het." Er zijn miljoenen mensen met een auto en die weten allemaal dat er een motor in zit, maar hebben geen idee hoe de brandstof precies wordt omgezet in kracht. Is dat een rede om de auto niet te gebruiken??

kijk voor meer informatie over de Vitaliser op
www.vitaaltelen.nl

Nieuws
uit ons bedrijf

Column