Imago tuinbouw

week 8- 2012

Imago Tuinbouw.

Als tuinbouwondernemers begrijpen we er niets van, of misschien willen we het niet begrijpen…... Hoe kan het nu zo zijn dat duizenden ondernemers in de agrarische sector elke morgen liggen te stuiteren in hun bed en liggen te wachten tot de wekker eindelijk afgaat zodat ze eruit mogen om weer een hele dag te knallen. Terwijl we voor de buitenwereld zo een suffe sector zijn waar je echt niet wilt werken.

Een dag uit het leven van een willekeurige tuinder:

Even kijken of het klimaat in orde is, personeel aan het werk zetten, chrysanten bossen,  kijken aan de klok, even langs Sosef, APX bieding voor morgen invullen, Zó ….tijd voor een bakkie.

En dan weer verder,.. gesprek met een leverancier, de ene keer die van meststoffen, de andere keer die van geld. Valt niet altijd mee, ..wordt wel duur allemaal of.. waarom begrijpen ze nou niet dat ze er vertrouwen in moeten hebben! En dan snel even de tuin in, gaat het goed met het klimaat? Jongens loopt het met de arbeid, let je hier op, denk je daar aan? Mooi… ik ben even weg, klein probleempje, moet ik even achteraan anders gaat het niet goed komen. Houden jullie het even in de gaten en als de zon echt doorkomt, moet de minimum buis naar beneden, gaat wel automatisch, maar toch..

Onderweg naar buiten even langs de administratie waar ze druk (al lijkt het voor een voorbijganger heel rustig) aan het werk zijn om de cijfers van de afgelopen week in de administratie te verwerken. Weet je nu al hoeveel procent we vorige week boven de begroting zaten? .. 3%?? Is dat inclusief de energie en arbeid?? Mooi super! Ik ben even weg om aan dat ontwerp bureau uit te leggen dat ze dat ontwerp voor die nieuwe hoes niet helemaal begrepen hebben. Dat wordt de volgende die we hier binnen moeten halen, iemand die dat van mij over gaat nemen want daar gaat teveel van mijn kostbare tijd inzitten en dan kan die gelijk de website eens onderhanden nemen en er écht wat van maken. Zijn die jongens van techniek die pomp al aan het reparen in tuin2?? Zeg even dat die wel voor tienen moet draaien. Tot zo!

Tijdens de middag pauze even bijpraten met de leidinggevende en de teeltverantwoordelijke en dan snel naar de studieclub of een bijeenkomst. Het is ‘net’-werken, maar ook wel een beetje voor de gezelligheid. Jemig Piet, je gewas staat er weer super op, hoe doe jij dat toch?? Weer veel gezien vanmiddag en ook nog iets geleerd. Snel nog even langs de tuin, waarom zijn die karren nog niet naar de veiling? Die heb ik nog even nagelopen want het was niet helmaal naar mijn zin zegt de nieuwe medewerker kwaliteit. O.K. super, als ik Jou niet had en allebei mijn benen niet dan kwam ik nergens.

En dan op naar de warme hap……, ruikt hier prima, heb honger als een paard. Vrouw die nieuwe knul die we aangenomen hebben…. dat wordt een échte. Ik ben de hele dag op pad geweest en hij heeft het super geregeld!!!

Zo super gaaf zou het moeten zijn en of het nu onze eigen zonen en dochters zijn die we enthousiast binnen onze bedrijven verwelkomen in allerlei functies of die van een ander, dat is mij om het even. Maar het wordt nu echt de hoogste tijd dat wij al die jongeren (en andere enthousiaste mensen die een baan zoeken) die elke dag voorbij fietsen, naar binnen trekken en dat we hen laten zien hoe onwijs gaaf en breed die tuinbouwsector is. Niet alleen op de productie bedrijven maar ook bij de toeleveranciers en de handel en alles en iedereen die links of rechtsom met tuinbouw te maken heeft. Wij moeten tijd gaan maken om ons verhaal te vertellen, ZÉLF, en niet denken dat andere dat voor ons gaan doen. Vertellen wat we te bieden hebben, naar wat voor mensen we op zoek zijn, en luisteren naar hoe men over de sector denkt. Alleen dan kunnen we een ommekeer maken en zorgen dat we ook over 20 jaar nog de medewerkers hebben die wij willen en keihard nodig hebben voor een dynamische sector. We moeten laten zien dat we een hightech sector zijn, weliswaar een waar hard gewerkt moet worden,.. Inderdaad!!  Maar wel een waar je werkgever meer collega is dan baas, zo een die zelf ook keihard meewerkt omdat de marges klein zijn en er dus niet gemorst mag worden.

Ik heb de afgelopen maanden heel veel mensen gesproken die met imago en scholing binnen de sector bezig zijn. Heel veel initiatieven waarvan de een beter werkt dan de ander maar die een ding gemeen hebben, namelijk dat er enthousiaste mensen bij betrokken zijn die beseffen dat er echt iets moet gebeuren, maar die tegelijkertijd niet echt tot een doorbraak kunnen komen.

Daarom willen een aantal van deze initiatief groepen de handen ineen slaan om met elkaar een krachtig verhaal neer te zetten. Ondernemers met elkaar, en hopelijk samen met andere partijen zoals de telers organisaties, het onderwijs, gemeenten en belangen organisaties.

Dus ondernemers, denk niet langer als een supporter van een locale club, maar laten we elkaar aanmoedigen tot het winnen van de wereld titel. Want dat is het niveau waarop onze sector door de hele wereld gezien wordt, behalve in ons eigen land.

Frank van Kleef


Nieuws
uit ons bedrijf

Column